0
Huidverzorging

6 Natuurlijke remedies voor donkere huidvlekken

Natuurlijke remedies worden in een groot aantal gevallen ingezet wanneer er een poging wordt gedaan om donkere vlekken van de huid te verwijderen. Deze donkere vlekken worden ook wel aangeduid met de term zonnevlekken, pigmentvlekken of ouderdomsvlekken, en zijn doorgaans het resultaat van een jarenlange blootstelling van je huid aan de ultraviolette stralen van de zon.

Hoe ontstaan donkere huidvlekken?

De donkere vlekken op je huid worden namelijk veroorzaakt door hyperpigmentatie, die op zal treden zodra je geregeld aan ultraviolet licht bloot wordt gesteld en er een overmatige productie van melanine (het pigment dat verantwoordelijk is voor de natuurlijke kleur van je huid) plaatsvindt.

Donkere vlekken komen in het bijzonder veel voor bij mensen met een lichte huid. Ze verschijnen in de regel op die delen van je huid die het meest bloot worden gesteld aan de zon, bijvoorbeeld je gezicht, je handen en je armen. Ondanks het feit dat deze donkere huidvlekken in bepaalde gevallen lijken op moedervlekken en andere gezwellen juist in verband gebracht zullen worden met huidkanker, zijn donkere vlekken op je huid niet ernstig van aard en hoeven deze dus niet te worden behandeld.

De medische aanpak van donkere huidvlekken

Op het moment dat je ze toch wilt laten weghalen, dan bestaat de meest gebruikelijke behandeling meestal uit het verwijderen van de vlekken, of uit het inzetten van producten die je huid lichter kunnen maken. Behandelingen zoals chemische peelings en lasertherapie worden eveneens zo nu en dan toegepast wanneer er donkere vlekken op de huid weggehaald dienen te worden.

Populaire natuurlijke remedies voor donkere huidvlekken

Er zijn een aantal natuurlijke remedies die dikwijls aan worden geprezen als alternatieve behandelingen voor de verwijdering van donkere vlekken op de huid. Er is vandaag de dag echter niet voldoende wetenschappelijke bewijzen voor handen om de effectiviteit van deze remedies te kunnen staven. In de regel dienen de middelen die gebruikt worden als natuurlijke remedie voor donkere vlekken rechtstreeks op de huid aan te worden gebracht. Je kunt denken aan bijvoorbeeld één van de remedies die we hieronder hebben omschreven.

1. Papajasap

Voorstanders van het gebruik van papajasap zeggen dat de alfa-hydroxyzuren die in dit sap aan worden getroffen donkere plekken kunnen verwijderen door de huid te exfoliëren (af te schilferen). Appelzuur is ook een soort alfa-hydroxyzuur dat voorkomt in een heleboel fruitsoorten en waarvan gezegd wordt dat het uiteenlopende voordelen kan bieden.

3. Karnemelk en yoghurt

Karnemelk en yoghurt zijn zuivelproducten die allebei rijk zijn aan melkzuur, een andere verbinding die wordt genoemd vanwege de exfoliërende effecten op de huid. In bepaalde situaties worden karnemelk en yoghurt vermengd met honing als deze middelen toe worden gepast als remedie voor donkere vlekken op de huid.

3. Aloë Vera

Aloë Vera is een plant die wordt gebruikt voor de behandeling van uiteenlopende aandoeningen aan de huid (onder andere zonnebrand ). Van deze plant wordt gezegd dat deze donkere vlekken op de huid kan behandelen, maar ook dat de huid er versneld door wordt geregenereerd.

4. Citroensap

Citroensap bevat een hoge concentratie vitamine C. En van dit sap wordt eveneens vermoed dat het donkere vlekken op de huid kan verwijdert door het blekende effect dat het zuur in het sap heeft.

5. Vitamine E-olie

Vitamine E-olie is een stof die rijk is aan antioxidanten waarvan wordt gezegd dat deze anti verouderingsvoordelen biedt. Ondanks het feit dat er aanwijzingen zijn dat het aanbrengen van vitamine E op de huid bij zou kunnen dragen aan de vermindering van huidschade, als gevolg van blootstelling aan de zon, is er tot op heden nog altijd niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor handen om de bewering te kunnen staven dat vitamine E-olie donkere vlekken op de huid zou kunnen behandelen.

6. Sandelhoutolie

Een essentiële olie die erg populair is bij mensen die gebruikmaken van aromatherapie is de zogenaamde sandelhoutolie. Deze olie wordt dan ook gebruikt als een remedie voor een uiteenlopend aantal huidproblemen, zoals donkere vlekken. Voorstanders van het gebruik van sandelhoutolie suggereren dat de olie een antiverouderingseffect op de huid zou kunnen hebben.

Ondanks het feit dat het tot op de dag van vandaag nog niet bekend is dat deze stoffen effectief zijn als natuurlijke remedies voor donkere vlekken, is het onwaarschijnlijk dat dit soort middelen schade toe zou brengen op het ogenblik dat ze op je huid aan worden gebracht.

Tips voor het voorkomen van donkere huidvlekken

Om donkere plekken op je huid te voorkomen, is het van cruciaal belang om de blootstelling aan de zon zoveel mogelijk te beperken en om altijd een degelijke zonnebrandcrème te gebruiken zodra je buitenshuis je dag doorbrengt. Het is in het bijzonder belangrijk om uit de zon te blijven op momenten dat de zonnestralen het sterkst zijn, dus van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Het treffen van voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van kleding die gemaakt is van strak geweven stoffen, het dragen van een zonnebril en het beschermen van je gezicht en hoofdhuid door het dragen van een hoed met een brede rand kan eveneens helpen om donkere huidvlekken te voorkomen.

Ga bij het kiezen van een zonnebrandcrème voor een hogere beschermingsfactor (bij voorkeur factor 30 of hoger). Voor een optimale bescherming wordt aangeraden om de hoeveelheid van ongeveer een borrelglaasje (dat is ongeveer twee eetlepels) zonnebrandproduct op de blootgestelde delen van je gezicht en lichaam te smeren. Dit betekent dus dat je ongeveer een klodder ter grootte van een knoop alleen al op je gezicht dient aan te brengen.

Wanneer moet je met donkere huidvlekken naar de dokter?

Omdat donkere vlekken op je huid in bepaalde gevallen lijken op kankergezwellen, is het van essentieel belang om je arts te raadplegen zodra je veranderingen aan of van je huid opmerkt (zoals een toename van de grootte van een moedervlek of andere donkere plek op de huid). Je dient eveneens medische hulp in te schakelen wanneer een donkere vlek een gekartelde- of op een anderszins onregelmatige rand heeft. Andere redenen om je arts even naar een vlek te laten kijken, zijn: donkere vlekken die uit meerdere kleuren op zijn gebouwd, maar ook donkere huidvlekken die gepaard gaan met symptomen als bloeding, jeuk en/of roodheid.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply