0
Huidverzorging

7 dingen die bij mannen rimpels veroorzaken

Rimpels worden in de regel beschouwd als een fenomeen dat enkel en alleen bij oudere mensen voorkomt, maar rimpels kunnen soms ook al zichtbaar worden bij mannen vanaf 20 jaar. Je kunt je dan ook afvragen wat de huid nu eigenlijk zo rimpelig maakt. Hieronder hebben we zeven oorzaken van rimpels bij mannen voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

1. Blootstelling van de huid aan de zon

De nodige tijd doorbrengen in de zon is de grootste oorzaak van het ontstaan van rimpels in de huid. Ultraviolet licht (UVA- en UVB-stralen) zullen de meeste schade toebrengen aan je huid. Een overmatige blootstelling aan zonlicht heeft zelfs een vergelijkbaar effect als wanneer je een oppervlakkige thermische brandwond op hebt gelopen. De mate van blootstelling die nodig is om schade te veroorzaken, zal beïnvloed worden door factoren als:

  • leeftijd,
  • huidskleur,
  • de totale tijd die je in de zon door hebt gebracht.

Op het ogenblik dat je huid keer op keer overmatig bloot wordt gesteld aan zonlicht, dan zullen de collageenvezels onder de huid afbreken, waardoor er meer rimpels ontstaan. Het vermijden van de zon, of het bedekken van je huid, zijn de beste manieren om je huid volledig te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Het gebruik van zonnebrandcrème of -olie met een degelijke sunblocker is eveneens van cruciaal belang, ongeacht hoe veel tijd je in de zon door wilt gaan brengen.

2. Roken

Inmiddels zijn er gelukkig steeds meer mensen die snappen dat er niets magisch is aan het roken van een sigaret. De schade die aan de huid toe wordt gebracht door roken is immers goed zichtbaar wanneer je de huid van rokers vergelijkt met die van niet-rokers. Er is bovendien overtuigend wetenschappelijk bewijs voor handen dat roken de huid beschadigt en zorgt voor versnelde veroudering van de gezichtshuid, ontsierende kleurverandering van de huid en het ontstaan van rimpels.

3. Hormonen

Bepaalde deskundigen zijn van mening dat veranderingen in hormoonspiegels, naarmate je ouder wordt, de oorzaak zijn van het ontstaan van rimpels. Ondanks het feit dat in de literatuur hormonen genoemd worden als boosdoeners die de huid aantasten en rimpels laten ontstaan, is er slechts een beperkt aantal onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van het hormoon testosteron op rimpels die bij mannen ontstaan. De werking van testosteron leidt namelijk tot een verdikking van de gezichtshuid bij mannen en naarmate de testosteronspiegel daalt, naarmate de leeftijd van een man vordert, wordt de elasticiteit van de huid eveneens minder en kunnen er zich rimpels gaan vormen.

4. Huidskleur

De meest belangrijke pigmentstof in de huid is melanine, deze kleurstof helpt je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de UV-stralen van de zon. Hoe minder schade het zonlicht aan kan richten op je huid, hoe minder rimpels er zullen ontstaan. Als zodanig zullen mensen met een lichtere huid dan ook eerder rimpels ontwikkelen, dan mensen met een donkerdere huidskleur.

5. Gewichtsschommelingen

Naarmate je ouder wordt, zal er doorgaans meer van het onderhuidse vet verloren gaan. Dit vetweefsel ligt net onder de huid en het verlies van dit vet zal in het bijzonder merkbaar zijn in het gezicht, waardoor rimpels eerder op zullen vallen.

6. Zwaartekracht en gezichtsuitdrukkingen

Je hoeft enkel en alleen maar naar de mond en het voorhoofd van een oudere volwassene te kijken om de invloeden van de zwaartekracht te kunnen zien. Helaas zijn bepaalde rimpels niet te vermijden en kun je dus maar weinig doen aan die rimpels die gewoon horen bij het proces van ouder worden. Fronsrimpels die tussen de wenkbrauwen zichtbaar zijn en kraaienpootjes (de lijntjes die uit de ooghoeken naar buiten lijken te stralen), lijken te ontstaan ​​als gevolg van kleine spiersamentrekkingen die veelvuldig plaatsvinden. Gewone gezichtsuitdrukkingen zullen om die reden dan ook karakteristieke lijnen en rimpels vormen.

7. Erfelijkheid

Hoe je eruit ziet en op welke manier je rimpels zich manifesteren, heeft veel te maken met wat je genetisch mee hebt gekregen. Je kunt je rimpels dus eigenlijk gewoon zien als je geschiedenis. Deze geschiedenis kun je wellicht wel tot een minimum terugbrengen maar nooit helemaal wegwerken.

Slotopmerking

Wanneer je rimpels wilt voorkomen, dan doe je er verstandig aan om nooit te gaan roken en je huid op de juiste manier te beschermen tegen de zon. Je zult je natuurlijke huidskleur of je genen echter op geen enkele manier aan kunnen passen, dus zal het zeker de moeite lonen om voldoende aandacht te richten op de dingen die je wel kunt veranderen. Het gebruik van een moisturizer (vochtinbrengend verzorgingsproduct) kan eveneens het ontstaan van fijne lijntjes tot een minimum beperken, ondanks het feit dat ook dit rimpels niet helemaal zal kunnen voorkomen.

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply