0
Haarverzorging

Stress en haarverlies: wat veroorzaakt haarverlies (oorzaken)?

Het is volkomen normaal dat je haar in de loop van je leven van structuur en dikte verandert. Nu je dit weet, zal dat je situatie wellucht niet gemakkelijker maken als je één van die mensen bent van wie het haar iedere dag dunner lijkt te worden. Op het moment dat je haar dunner wordt, of uitvalt, dan ben je misschien ook nieuwsgierig naar de oorzaak daarvan. Misschien is je haaruitval wel te wijten aan spanningen en stress, erfelijkheid of een totaal andere factor? Het antwoord op deze vraag zal drie keer volmondig “ja” zijn.

Hieronder hebben een aantal soorten haaruitval voor je op een rijtje gezet en deze van wat aanvullende informatie voorzien.

  • Normaal haarverlies: voor sommige mensen zal het als een volkomen verrassing komen wanneer ze te horen krijgen dat het menselijke haar niet bedoeld is om eindeloos in je hoofdhuid te blijven zitten. Er is namelijk sprake van een natuurlijke levensduur voor iedere haar. Nadat deze cyclus is verstreken zal het haar vanzelf uitvallen. In feite verliest dus ieder mens ongeveer 100 haren op een dag. Dit is slechts een klein deel van de 100.000 haren die gemiddelde op een hoofd voorkomen. Haarverlies is het gevolg van een paar factoren, te weten:
  • Levensduur: de gemiddelde levensduur van één haar is 4,5 jaar. Daarna valt het haar uit en wordt binnen 6 maanden echter weer vervangen door een nieuw haar.
  • Styling: het haar wassen met shampoo, maar ook het föhnen en borstelen van haar kan er voor zorgen dat een paar haren uit zullen vallen; de meesten mensen zullen op deze manier dan ook regelmatig wat haren kwijtraken.
  • Ouder worden: na de leeftijd van 30 (en dikwijls al eerder) beginnen zowel mannen als vrouwen haar te verliezen, hoewel bij mannen dit in een sneller tempo plaats zal vinden.
  • Erfelijk haarverlies: genetisch haarverlies kan niet worden geweten aan overmatige hoeveelheden haar die uitvallen, zoals een heleboel mensen nog altijd denken, maar wel aan een onvoldoende aantal haren dat teruggroeien om de uitgevallen haren te kunnen vervangen.

Het resultaat is echter gelijk: de haargrens lijkt op te schuiven en zelfs kan er kaalheid ontstaan. Erfelijke kaalheid hangt samen met een paar factoren, namelijk:

  • Geslacht: erfelijke kaalheid komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Leeftijd: op 30-jarige leeftijd is 1 op de 4 mannen kaal, terwijl op een leeftijd van 60 maar liefst 2 op de 3 mannen kalend, of al helemaal kaal, zijn.
  • Hormonen: erfelijke kaalheid wordt in verband gebracht met het hormoon testosteron. Dit betekent dat vrouwen die meer van dit hormoon in hun lichaam hebben, naarmate ze ouder worden, eerder meer haar zullen verliezen (of, technisch gezien, geen haargroei meer hebben). Dit is eveneens de reden waarom er bij meer mannen kaalheid op gaat treden.

Stress en haarverlies

Je hebt wellicht al wel eens gehoord dat spanningen en stress haaruitval tot gevolg kan hebben, en helaas is dit inderdaad waar. Ondanks dat de eerste twee oorzaken van haarverlies genetisch zijn bepaald, wordt haarverlies als gevolg van stress veroorzaakt door factoren uit je directe omgeving en kan het gemakkelijker worden om deze in de hand te houden, mits je de spanningen en stress onder controle kunt krijgen. Overmatige lichamelijke- of emotionele stress, zoals die in verband kan worden gebracht met een trauma, een ziekte of een operatieve ingreep, kan één van de twee soorten haarverlies tot gevolg hebben:

  1. Het meer gebruikelijke type haarverlies wordt telogeneffluvium genoemd. Wanneer je last hebt van deze minder ernstige vorm van haarverlies zal je haar stoppen met groeien en komt het als het ware in een soort slaapstand voor ongeveer 2 of 3 maanden. Na deze periode zal het haar binnen 6 tot 9 maanden weer opnieuw gaan groeien.
  2. De andere vorm door spanningen en stress getriggerde haaruitval staat bekend als alopecia areata en gaat samen met een aanval van je eigen witte bloedcellen op je haarzakjes. Bij dit type haaruitval zal het haar eveneens in een paar weken uitvallen en kan zowel het hoofdhaar als de andere vormen van lichaamsbeharing betreffen. Bij deze vorm van haaruitval kan het haar uiteindelijk vanzelf weer groeien, maar in bepaalde gevallen kan er ook een behandeling nodig zijn.

Andere factoren die kunnen zorgen voor haarverlies

Er zijn nog andere factoren die haarverlies tot gevolg kunnen hebben. Hieronder hebben we een aantal van deze factoren voor je opgesomd, maar moeten er tevens bij vermelden dat deze lijst zeker niet compleet is:

  • Ziekte
  • Hormonale veranderingen
  • Zwangerschap,
  • Een bevalling,
  • Gebruik van de anticonceptiepil
  • Zenuwachtige gewoonten
  • Chemotherapie

Op het ogenblik dat je haar dunner wordt, of als je kaalheid op gaat merken en het lijkt niet normaal te zijn (dat wil zeggen wanneer je nog maar een tiener of een twintiger bent, wanneer het een vreemd patroon vertoond en meer van dat soort eigenaardigheden), dan is het een goed idee om je huisarts om naar de situatie te laten kijken en zo de oorzaak van je probleem te achterhalen.

Indien je bang bent dat spanningen en stress de boosdoeners zijn, dan is het altijd verstandig om de deze factoren in het dagelijks leven zoveel mogelijk te verminderen en een aantal effectieve technieken te vinden om de stress en de spanningen die overblijven in de hand te kunnen houden.

Manieren om stress te verlichten

Je kunt de volgende maatregelen nemen om spanningen en stress in je leven terug te dringen.

Door bepaalde veranderingen in je levensstijl aan te brengen kun je in een heleboel gevallen stress verlichten. Helaas kun je niet altijd voorkomen dat spanningen en stress in je leven voorkomt en maar wel is het vaak mogelijk om de mate van stress die je ervaart te verminderen, en zodra je op bepaalde vlakken stress vermindert, dan zul je meer energie overhouden om de onvermijdelijke stress te kunnen beheersen. De volgende technieken kunnen je helpen om bepaalde vormen van spanningen en stress uit je leven te halen.

  • Gebruik technieken om de spanningen en stress te leren beheersen en zo snel stress te kunnen verminderen.
  • Zogenaamde quick-fix stress relievers zijn niet alleen hulpmiddelen, voor de momenten waarop je stressrespons een andere richting opgestuurd dient te worden, maar ook is het een prima manier om je chronische stress tot een minimum beperken. Deze methode zal je helpen om een ​​enigszins uitgebreid plan voor de beheersing van stress op te stellen en technieken te gebruiken die snel effect laten zien, vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Hierbij kun je denken aan het aanleren van ademhalingsoefeningen en andere snelwerkende stressverlichters.
  • Wen jezelf gewoonten aan die je flexibiliteit zullen vergroten ten opzichte van spanningen en stress. Bepaalde gewoonten die je jezelf aan dient te leren, zijn erg effectief om stress op een bepaald ogenblik mee te kunnen beheersen en tevens om je weerbaarheid tegen mogelijke stress in de toekomst te vergroten. De sleutel tot succes is in dit geval om de gewoontes tot een vast onderdeel van je leven te maken, zelfs wanneer je je niet overweldigd voelt door stress. Meditatie, lichaamsbeweging en andere gewoonten kunnen je dan ook zeker helpen bij het vergroten van je vermogen om stress beter te kunnen weerstaan.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply