0
Haarverzorging

Natuurlijke behandelingen van alopecia areata

Miljoenen mensen over heel de wereld hebben te kampen met alopecia areata, een auto-immuunziekte die ontstaat op het moment dat je afweersysteem je eigen haarzakjes per ongeluk aanvalt en als gevolg daarvan haaruitval op het hoofd en diverse andere delen van je lichaam veroorzaakt. Ondanks dat er op dit moment (nog) geen genezing is voor alopecia areata mogelijk is, en er evenmin medicijnen goed zijn gekeurd voor de behandeling ervan, richten sommige mensen hun aandacht op een aantal natuurlijke behandelingen en remedies om op die manier te proberen de aandoening in de hand te kunnen houden.

Het onderzoek naar natuurlijke behandelingen voor alopecia areata

Voor een rapport, dar=t in 2010 gepubliceerd werd in het American Journal of Clinical Dermatology, hebben wetenschappers het onderzoek, dat op dat moment voor handen was, naar het gebruik van aanvullende- en alternatieve remedies en therapieën bij de behandeling van alopecia areata onder de loep genomen. In hun analyse van de 13 onderzoeken die voor deze rapportage werden uitgekozen, waren de schrijvers echter van mening dat geen enkel onderzoek voldoende doordacht was om een rotsvast bewijs te leveren van het voordeel van elke vorm van aanvullende- en/of alternatieve behandeling om van deze aandoening onder controle te kunnen houden. Toch is er enig bewijs dat sommige natuurlijke behandelingen waar mensen, die lijden aan alopecia areata, baat bij kunnen hebben. Dit zijn de volgende behandelingen:

  • Koreaanse rode ginseng: een bepaalde soort vorm van Panax-ginseng: Koreaanse rode ginseng, lijkt veelbelovend bij het behandelen van alopecia areata. In een voorstudie, die gepubliceerd werd in 2012 in het Journal of Ginseng Research, hebben wetenschappers vast kunnen stellen dat Koreaanse rode ginseng de haargroei kan bevorderen bij mensen die lijden aan alopecia.
  • Hypnose: enkele kleinere onderzoeken geven aan dat hypnose gunstige effecten kan hebben op mensen met alopecia. Het gaat hierbij om een onderzoek dat in 2008 gepubliceerd werd in het International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, waarvoor 28 mensen met alopecia areata hypnotherapie ondergingen. Van de 21 mensen die het onderzoek voltooiden, merkten 12 deelnemers duidelijk meer haargroei nadat ze onder hypnose waren gebracht. Bovendien vertoonden alle deelnemers aan dit onderzoek een significante afname van gevoelen van angst en depressie als gevolg van de hypnotherapie.

Een onderzoek, dat in 2011 gepubliceerd werd in het Zweedse tijdschrift Acta Dermato-Venereologica, ontdekte eveneens dat hypnose gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan alopecia areata. Voor dit onderzoek kregen 21 mensen met alopecia 10 hypnosesessies voor de duur van zes maanden. Aan het einde van het onderzoek lieten de deelnemers verbeteringen zien op diverse vlakken van psychologisch welbevinden, zoals gevoelens van angst en depressie.

  • Uiensap: het gebruik van uiensap op delen van het hoofd of lichaam, die aan zijn getast door alopecia areata, kan helpen om de haargroei te bevorderen volgens een kleiner onderzoek, dat in 2002 gepubliceerd werd in het Journal of Dermatology. Tijdens een experiment dat uitgevoerd werd met 38 mensen die lijden aan alopecia areata, bleken de proefpersonen die, twee keer per dag en voor de duur van twee maanden, een op uiensap gebaseerde behandeling ondergingen, een aanzienlijk toegenomen haargroei op te merken. Dit in vergelijking tot de deelnemers aan het onderzoek aan wie was gevraagd een op kraanwater gebaseerde behandeling toe te passen voor de duur van dezelfde onderzoeksperiode.
  • Aromatherapie: in een kleiner onderzoek, dat in 1998 gepubliceerd werd in Archives of Dermatologyin, bleek voor sommige mensen een behandeling met aromatherapie waarbij een mengsel van etherische oliën van tijm, rozemarijn, lavendel en cederhout was gebruikt, te helpen bij de behandeling van alopecia areata. 

Voor het onderzoek masseerden 43 mensen, die lijden aan alopecia areata, iedere dag hun hoofdhuid met een combinatie van deze etherische oliën samen met jojoba- en druivenpitolie. Ze deden dit voor de duur van zeven maanden. In dezelfde onderzoeksperiode masseerde een tweede groep, die bestond uit 41 mensen die eveneens leden aan alopecia, dagelijks hun hoofdhuid in met alleen maar jojoba- en druivenpitolie. Aan het einde van het onderzoek lieten 19 leden van de groep die de aromatherapie hadden ondergaan een verbetering van hun situatie zien, terwijl maar zes leden van de tweede onderzoeksgroep een verbeterde situatie konden laten zien.

  • Acupunctuur: in een vooronderzoek, dat in 2013 gepubliceerd werd, in Acupuncture in Medicine, toonden onderzoeken bij muizen aan dat elektronacupunctuur bepaalde, aan alopecia gerelateerde, veranderingen in de cellen van de huid kan remmen. elektronacupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij dunne naalden aan een apparaat worden bevestigd dat continue elektrische impulsen produceert die vervolgens op specifieke plaatsen op het lichaam van de patiënt aangebracht.
  • Stressmanagement: spanningen en stress kunnen een voorname rol spelen bij het opwekken van episoden van alopecia areata. Duit zegt een studie, die in 1999 gepubliceerd werd in Journal of Dermatology. Ondanks dat het mogelijk is dat het toepassen van technieken om spanningen en stress onder controle te houden, enige bescherming kan bieden tegen episodes van alopecia areata, is er op dit moment een gebrek aan onderzoeken en onderzoeksresultaten die het gebruik van dit soort technieken bij het in de hand houden van alopecia areata staven.

Slotopmerking

Ondanks dat er nog meer klinische onderzoeken nodig zijn, kunnen bepaalde holistische therapieën of remedies (dus waarbij het geheel wordt gekeken) tot op zekere hoogte nuttig zijn. Op het moment dat je van plan bent om een natuurlijke behandeling voor alopecia areata te gaan proberen, dan doe je er altijd verstandig aan om dit eerst met je huisarts te bespreken. Samen met de arts kun je dan namelijk de voor- en nadelen af gaan te wegen en bepalen of dit wel een behandelmethode is die bij je individuele situatie past.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply