0
Haarverzorging

Manieren om voor goed ongewenst haar te verwijderen

De meeste mensen zullen voor het eerst ongewenst haar willen gaan verwijderen tijdens hun adolescentie en meestal hier de rest van hun leven mee door blijven gaan. Ongeacht of het nu gaat om haar dat groeit op het gezicht, de oksels, de benen, de bikinilijn of andere delen van het lichaam, een heleboel mannen en vrouwen willen hier graag vanaf. Er zijn talloze manieren om dit ongewenst haar weg te halen, maar er zijn slechts weinig methoden om er permanent van af te geraken. De meest gebruikte ontharingsmethoden variëren van simpel en goedkoop (zoals scheren) tot duur en hightech (zoals ontharing door middel van laser). Dit soort ontharingsmethoden werken voor ieder deel van het lichaam, voor ieder huidtype, op elk gewenst moment en, wellicht het meest belangrijk, voor ieder budget.

Hoe gaat haargroei in zijn werk?

Wanneer je begrijpt op welke wijze haar groeit, dan kun je het meer effectief verwijderen en voorkomen dat weer terugkomt. Ieder afzonderlijke haar bestaat uit een:

  • haarschacht,
  • haarzakje,
  • talgklier,
  • musculus arrector pili (ook wel haaroprichter genoemd)

De haargroei is een continue cyclus die uit een drietal fasen bestaat:

  1. De anagene fase (de groeifase)
  2. De catagene fase (de overgangsfase)
  3. De telogene fase (de rustfase)

Het haar zal verschillende tijdspannes nodig hebben om elk van deze fasen te doorlopen, en deze tijd wordt bepaald door:

  • genetische informatie,
  • hormonen,
  • het deel van het lichaam waar het haar groeit.

Al deze factoren dien je dan ook in overweging te nemen wanneer je een ontharingsmethode wilt gaan kiezen.

Overzicht van ontharingsmethoden

Zoals we al eerder aangaven, zijn er vandaag de dag een heleboel verschillende methoden voor handen om van ongewenste haargroei af te komen. Hieronder hebben we een aantal van de meest gebruikte methoden voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

  • Scheren: is waarschijnlijk voor de meeste mensen de eerste kennismaking met ontharen. Het is tevens de methode die het meest tijdelijk van aard is als het gaat om de verwijdering van ongewenste haargroei. Door te scheren snijdt je namelijk het haar af aan de huidoppervlakte en, in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, zal scheren de haarschacht niet dikker of donkerder maken. Ook zal deze methode van ontharen het haar niet sneller of langzamer laten groeien.

Wel zorgt scheren ervoor dat het haar met een stompe punt gaat groeien, in plaats van een natuurlijke, taps toelopende punt, waardoor het haar eerder opvalt. Wanneer je een effectievere scheerbeurt wilt uitvoeren, dan doe je er goed aan om de huid eerst voldoende te hydrateren. Scheercrème, haarconditioner en bodywash zullen namelijk helpen om het scheermesje soepel over de huid te laten bewegen en daarmee snijwondjes helpen voorkomen.

  • Bleken: is technisch gezien niet echt een ontharingsmethode, maar een manier om het haar aanzienlijk minder opvallend te maken. Het is een bijzonder nuttige methode voor delen van het lichaam waar dunne, maar donkere en opvallende haartjes groeien, zoals de armen, het gezicht en de nek. Bleekmiddel dient aan te worden gebracht op het gewenste lichaamsdeel en verwijdert daar het pigment (de kleurstof) uit het haar. Het bleken van ongewenste beharing is één van de meest populaire manieren om de haartjes minder op te laten vallen omdat bijvoorbeeld een bleekcrème de kleur van het haar snel, zacht en effectief zal ontkleuren.

Fysieke manieren om ongewenst haar te verwijderen

Het fysiek uit de follikel trekken van haar is een veel gebruikte en goedkope manier om ongewenst haar weg te halen. De fysieke verwijdering zal ervoor zorgen dat het haar langere tijd weg zal blijven omdat het eerst weer naar het huidoppervlak dient te groeien om zichtbaar te worden. Bovendien kan het herhaaldelijk uit de follikel trekken van een haar genoeg schade hieraan veroorzaken om te voorkomen dat er uiteindelijk nog een haar zal gaan groeien. Er moet echter wel op worden gemerkt dat: wanneer je een sterke aandrang voelt om haar uit bepaalde delen van je lichaam te trekken en daarbij een gevoel ervaart van genot, voldoening of opluchting wanneer je dat eenmaal hebt gedaan, dan is het mogelijk dat je lijdt aan een zeldzame aandoening: de zogenaamde obsessief-compulsieve spectrumstoornis die ook wel aan wordt geduid met de term trichotillomanie.

  • Epileren: met behulp van een pincet haar uittrekken is een effectieve manier om deze te verwijderen, maar het kan een erg tijdrovende procedure zijn. Wenkbrauwen en losse gezichtsharen worden gemakkelijk onder controle gehouden door op deze manier te werk te gaan: dit geldt echter niet voor de ontharing van bijvoorbeeld de benen.
  • Waxen: is een effectieve manier om grote hoeveelheden haar tegelijk weg te halen. Wax dient eerst te worden opgewarmd en vervolgens over de huid worden verspreid (dit moet altijd in de richting van de haargroei te gebeuren). Het haar wordt zo in de wax ingebed zodra deze afkoelt. Doordat er een strookje van stof op de wax aan wordt gebracht, die vervolgens snel in de tegenovergestelde richting van de haargroei van de huid af wordt getrokken, zal het haar mee worden genomen (en dus eigenlijk zullen meerdere haren tegelijkertijd uit worden getrokken).

Je dient altijd wel uiterst voorzichtig te zijn op het moment dat je hete wax gaat gebruiken: door te hete wax kunnen er immers brandwonden ontstaan. Verder kunnen er vaak resten achter van de wax achterblijven op de huid, deze kun je echter gemakkelijk weer weghalen. Verder dien je rekening te houden met een aantal mogelijke bijwerkingen bij het waxen, zoals: pijn, het ontstaan van rode bultjes op de huid, infectie, verkleuring, ingegroeide haartjes en een gescheurde huid. Er zijn overigens wel een aantal manieren om pijn waar het waxen mee gepaard gaat wat te verlichten. Vandaag de dag bestaan er ook kant en klare ontharingsstrips: dit zijn strips die voorzien zijn van een laagje wax die niet eerst verwarmd hoeven te worden.

  • Suikerwaxen: is een populaire vorm van ontharing die op dezelfde manier in zijn werk gaat als het reguliere waxen. Bij deze methode wordt een natuurlijke, suikerachtige substantie met een honingachtige consistentie op de huid aangebracht in de richting van de haargroei. Vervolgens wordt er een strookje stof of papier op de wax aangebracht en in de tegenovergestelde richting van de haargroei weer van de huid afgetrokken.

Het grootste voordeel van suikerwaxen, in vergelijking tot de reguliere manier van waxen, is het opruimen. De wax is namelijk gemaakt van echte suiker en andere voedende, natuurlijke ingrediënten, waardoor het geheel op zal lossen in water. Restanten van het product zijn dan ook eenvoudig schoon te maken met behulp van wat warm water, terwijl de reguliere wax vaak een beetje meer schoonmaakwerk vereist.

Ontharingsmiddelen: maken gebruik van een chemische stof (thioglycolaat) die vermengd is met natriumhydroxide of calciumhydroxide, waardoor het haar letterlijk weg zal smelten. Thioglycolaat verstoort immers de zogenaamde disulfidebindingen, de chemische bindingen die huid- en haarcellen bijeen houden. Het is een erg effectieve ontharingsmethode, maar kan eveneens voor behoorlijk wat huidirritatie zorgen omdat de chemische ingrediënten huidcellen eveneens weg kunnen laten smelten.

Een ontharingsmiddel moet aan worden gebracht op het lichaamsdeel waar het ongewenste haar groeit en voor de duur van drie tot 15 minuten blijven zitten. In deze tijdspanne zal de chemische stof het haar oplossen en een geleiachtige substantie vormen die vervolgens afgeveegd of afgewassen moet worden nadat de aangegeven inwerktijd is verstreken.

Vanwege het feit dat ontharingsmiddelen zo irriterend zijn, dienen ze altijd eerst op een klein stukje van de huid getest worden, minstens 48 uur voorafgaand aan een grotere behandeling. Het aanbrengen van een hydrocortisoncrème na het ontharen kan deze irritatie echter vaak helpen verminderen.

  • Elektrolyse: is een methode waarbij een fijne naald in het haarzakje wordt gestoken en er een elektrische stroom naar de haarwortel wordt gestuurd. Deze procedure verbrandt in feite dus de haarwortel, waardoor deze theoretisch (door warmte) wordt verhinderd om een nieuwe haar aan te maken. Ieder haarzakje moet echter afzonderlijk behandeld worden en er zijn vaak ook meerdere behandelingen nodig om een haarzakje helemaal te kunnen vernietigen.

Elektrolyse is weliswaar een permanente ontharingsvorm, maar heeft eveneens een aantal nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen gestandaardiseerde licentierichtlijnen opgesteld voor elektrolyse, dus kan het vinden van een ervaren, effectieve behandelaar soms lastig zijn. Op het moment dat je van plan bent om elektrolyse toe te laten passen, dan doe je er verstandig aan om eerst te gaan praten met mensen die deze methode al eens geprobeerd hebben en blijvende resultaten kunnen laten zien, of vraag advies aan je huisarts.

Elektrolyse is verder een pijnlijke behandeling met een aantal andere bijwerkingen, zoals: kans op infectie, vorming van keloïden, hyper- en/of hypopigmentatie van de huid. Het is eveneens een methode die niet direct effectief zal zijn en doorgaans een aantal herhalingen zal vereisen gedurende 12 tot 18 maanden. Vanwege het feit dat het eenvoudiger is om de haarzakjes te elimineren die zich in de zogenaamde anagene fase bevinden, is het aan te raden om circa 3 dagen voor een behandeling de ongewenste haartjes weg te scheren, zodat tijdens de elektrolyse de haren in de anagene fase zichtbaar zullen zijn.

  • Laserbehandeling voor de verwijdering van haar: is een veel toegepaste behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde lasertechnologie, maar desondanks is het geen permanente ontharingsmethode en het is deze evenmin voor iedereen geschikt. Lasers werken namelijk door op verschillende golflengten licht uit te zenden, hierbij kan eveneens de energieoutput en de pulsbreedtes aan worden gepast.

De meeste lasers die worden gebruikt voor het verwijderen van melanine, of pigment, en zijn om die ontwikkeld om bepaalde structuren te verbranden die melanine bevatten. Hoe meer melanine, hoe meer schade er zal ontstaan. Het ontharen met behulp van laser werkt het beste voor mensen met een lichte huid en een donkere haarkleur. Net zoals bij elektrolyse is het ontharen met een laser eveneens effectiever in het verwijderen van haren die zich in de anagene fase bevinden. Laserbehandelingen moeten bovendien geregeld dienen te worden herhaald.

  • Vaniqa: is een op doktersrecept verkrijgbare crème die de groei van ongewenst gezichtshaar vermindert en afremt. Vaniqa werkt door het remmen van een enzym dat een rol speelt bij de reproductie van cellen en andere celfuncties die nodig zijn voor de haargroei.

Vaniqa moet twee keer per dag aan worden gebracht op delen van het gezicht waar er sprake is van ongewenste haargroei. Opmerkelijke resultaten worden vaak pas gezien na een behandeling van vier tot acht weken. Toepassing van Vaniqa moet echter voort worden gezet zolang remming van de haargroei gewenst is. Het middel blijft de haargroei in het gezicht verminderen tot maximaal acht weken nadat de behandeling stop is gezet.

Vaniqa kan echter eveneens worden gebruikt in combinatie met lasertherapie. Volgens een klein onderzoek onder 31 vrouwen met ongewenst haar op de bovenlip, dat gepubliceerd werd in het Journal of the American Academy of Dermatology, is gebleken dat de combinatie van Vaniqa en lasertherapie de vermindering van de haargroei ten opzichte van alleen lasertherapie zal verbeteren.

Slotopmerking

Ongewenste en/of overmatige haargroei kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van iemand en kan zelfs psychologische gevolgen hebben, zoals angst en depressie. Het goede nieuws is echter dat er tegenwoordig enkele methoden voor handen zijn om haar weg te halen, maar geen enkele van deze behandelingen kan als best werkend worden aangezien en al evenmin als geschikt voor iedereen. Op het moment dat je van plan bent om je ongewenste haargroei aan te gaan pakken, dan is het verstandig om eerst met je huisarts te overleggen en zo de meest ​​geschikte manier te bepalen om dit probleem aan te pakken.

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply