0
Haarverzorging

De beste haaroliën voor ieder haartype

Vandaag de dag is er een groot aantal verschillende haaroliën te koop, variërend van avocado tot argan, allemaal haaroliën die gewonnen zijn uit noten, zaden en fruit die gebruikt kunnen worden om je haar een krachtige gezondheidsboost te geven. Of je nu te maken hebt met erg droog, dof of beschadigde haarlokken, deze natuurlijke oliën kunnen je helpen om je haar te versterken en de structuur ervan te verbeteren. De olie zal bovendien ook het broodnodig vocht aan je hoofdhuid leveren, waardoor je dus klachten zoals roos uit de weg kunt ruimen. Hieronder hebben we een aantal natuurlijke oliën voor je verzameld die kunnen helpen om je haar te voeden:

1. Kokosolie

Een van de meest populaire natuurlijke producten voor het verzorgen van haar is kokosolie. Deze olie zit namelijk boordevol laurinezuur (een soort verzadigd vet). In een onderzoek, dat gepubliceerd werd in het Journal of Cosmetic Science, hebben wetenschappers vast kunnen stellen dat dit laurinezuur in kokosolie als één van de weinige stoffen de haarschacht binnen kan dringen en op die manier beschadigd haar weer te herstellen. Hetzelfde onderzoek heeft bovendien aan het licht gebracht dat een behandeling met kokosolie kan helpen om het verlies van eiwit uit het haar te verminderen. Het belangrijkste onderdeel van je haar is eiwit en dit kan beschadigd raken door uiteenlopende chemische processen, zoals het verven van je haar. Hoewel kokosolie aan wordt bevolen voor elk haartype, zal het doorgaans in worden gezet als vochtversterkende haarbehandeling.

2. Olijfolie

Net zoals kokosolie kan olijfolie in de vezels van je haar doordringen en wel op een manier zoals maar weinig andere oliën dat kunnen. Volgens een onderzoek, dat gepubliceerd werd in het International Journal of Cosmetic Science, kan de overdaad aan enkelvoudig onverzadigde vetten die in olijfolie voorkomen een sleutelrol spelen bij de diep in het haar doordringende en de haarversterkende eigenschappen van deze olie. Vanwege het feit dat olijfolie zo vochtinbrengend is, kan deze helpen om je haar tijdens de wintermaanden te beschermen tegen de invloeden van het weer. Een aantal druppels olijfolie in je haar masseren, kan eveneens een prima hulpmiddel zijn wanneer je je krullen graag glad wilt te houden.

3. Arganolie

Soms wordt arganolie ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd omdat deze olie uit de pitten van een boom wordt gewonnen die afkomstig is uit Marokko. De laatste jaren is deze olie een erg populaire behandeling geworden voor een groot aantal haartypes, zoals kroeshaar, grof en broos haar. Arganolie is bovendien erg geliefd vanwege de conditionerende werking ervan. Arganolie zit immers boordevol essentiële vetzuren waarvan gezegd wordt dat deze het haar beter beheersbaar kunnen maken.

4. Jojoba olie

De zaden van de jojobaplant bevatten niet alleen een heleboel vloeibare was, maar eveneens een aantal essentiële vetzuren waarvan vast is gesteld dat deze over vochtinbrengende eigenschappen beschikken. De olie wordt dan ook al lange tijd verwerkt in shampoos en conditioners. De jojoba-olie kan namelijk prima helpen om dof haar te verzachten en te herstellen. Daarnaast kan de olie helpen om de droge hoofdhuid te behandelen en zo om eventueel klachten van roos in de hand te houden.

5. Avocado-olie

Evenals noten en zaden, zijn avocado’s een grote bron van vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en een bestanddeel dat wordt verwerkt in supplementen om haaruitval tegen te gaan. Ondanks het feit dat niet bekend is of het aanbrengen van een olie, die rijk is aan vitamine E, op je hoofdhuid de haargroei kan bevorderen, wordt avocado-olie wel vaak gebruikt om schade aan haar te voorkomen en reeds beschadigd haar weer te herstellen. Om de vochtbalans in het haar te verbeteren, mengen veel liefhebbers van avocado de olie ervan met wat honing en eiwitten om er op die manier een ​​verzachtend haarmasker van te maken.

6. Zoete amandelolie

Een van de lichtere keuzes als het gaat om olie die gewonnen wordt uit noten, is de zoete amandelolie. Van deze olie wordt gezegd dat deze dof en droog haar prima kan behandelen zonder het haar te verzwaren. Een heleboel gebruikers van deze zoete amandelolie zijn eveneens erg te spreken omdat de olie een natuurlijke oplossing is voor het aanpakken van een droge hoofdhuid en roos.

7. Druivenpitolie

Druivenolie is een andere niet zware optie als je een oplossing zoekt voor de behandeling van fijn haar. Samen met de ontkroezende eigenschappen, kan deze antioxidant bevattende olie helpen om gespleten haarpunten mee te behandelen. Om echter de vorming van vethaar te voorkomen moeten mensen met bijzonder fijn haar de wortels van het haar vermijden wanneer ze de druivenpitolie aan gaan brengen (dit geldt overigens ook voor alle andere oliesoorten die gebruikt worden door iemand met fijn haar).

8. Macadamiaolie

Macadamiaolie is een buitengewoon rijke olie. Macadamia is dan ook een erg populaire remedie voor uitgedroogd, maar van nature dik haar. Deze notenolie wordt eveneens gebruikt om kroezen van het haar te voorkomen en haartransplantaten te te herstellen.

9. Baobabolie

Ondanks dat baobabolie één van de minder bekende oliën is, is het wel een prima keuze voor mensen die krullend haar hebben. De olie is afkomstig van de vrucht van de baobabboom (afkomstig uit Afrika) en er wordt gezegd dat de olie in staat is om de elasticiteit van het haar te verbeteren, de soepelheid te verhogen en daarnaast een niet-vettige glans aan het haar kan geven.

Hoe moet je haaroliën gebruiken?

Er zijn een groot aantal manieren om oliën in je haarverzorgingsroutine in te bouwen. Je kunt hierbij onder andere denken aan:

  • Gewoon een paar druppels olie aan je favoriete shampoo of conditioner toevoegen
  • Enkele druppels olie aanbrengen op de uiteinden van vochtig haar voordat je je haar gaat föhnen en/of stylen.
  • Een ​​tot twee eetlepels olie verwarmen, deze in je droge haar masseren en vervolgens de olie een half uur laten inwerken voordat je je gaat wassen of uitspoelen met koud water.

In de regel zijn de behandeling waarbij de olie enige tijd in het haar blijft zitten meer geschikt voor mensen met dik of bijzonder droog of beschadigd haar, terwijl een oliebehandeling voordat je je haar gaat wassen wellicht meer nut heeft voor mensen met fijn haar. Om de methode te vinden die het beste bij je past, doe je er goed aan om met een paar verschillende behandelmethoden te experimenteren en zo te achterhalen hoe je haar erop reageert. Verder is het van belang om op te merken dat sommige notenoliën een allergische reactie kunnen veroorzaken, in het bijzonder bij mensen die al last hebben van (noten)allergieën.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply