0
Haarverzorging

Algemene oorzaken van overmatig haaruitval bij mannen

Op het ogenblik dat je kaal begint te worden, dan kan het lijken alsof je een deel van je identiteit kwijtraakt. Wanneer je echter de oorzaak van de overmatige haaruitval bij mannen begrijpt, dan kun je gaan beoordelen of bepaalde behandelmogelijkheden geschikt voor je zullen zijn, en dus ook of je haar weer terug kan gaan groeien. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

Chirurgische ingreep of ziekte

Wanneer je in het recente verleden een grote operatie hebt ondergaan, of herstellende bent van een ernstige ziekte, dan is het verlies van je haar volkomen normaal. Een heleboel mensen krijgen echter te maken met een dramatische mate van haaruitval enkele weken na een grote operatieve ingreep of na het doormaken van een ziekte. Ondanks het feit dat de mate van haaruitval overdreven kan lijken, is het eigenlijk niet meer dan een reactie op een specifieke gebeurtenis en zal het haar na een bepaalde tijd in veel gevallen weer normaal gaan groeien.

Het gebruik van medicamenten

Bepaalde antistollingsmiddelen (anticoagulantia) en een groot aantal middelen dat gebruikt worden bij chemotherapie om kanker mee te behandelen staan bekend vanwege het verlies van haar. Het haar komt in de regel weer terug zodra het gebruik van deze medicijnen is gestopt. Het gebruik van sommige antidepressiva kan eveneens haaruitval tot gevolg hebben en te veel vitamine A kan een soortgelijk effect laten zien.

Hormonale schommelingen

Testosteron is een hormoon waar alle mannen waarschijnlijk wel wat over hebben gehoord. Het hormoon is onder andere verantwoordelijk voor lagere stemmen, meer spiergroei en de geslachtsdrift. Op het ogenblik dat je lichaam testosteron omzet in het minder nuttige dihydrotestosteron, kan er haaruitval ontstaan. Dihydrotestosteron valt dan namelijk de haarzakjes aan en laat deze krimpen waardoor er haaruitval, of zelfs kaalheid, op kan treden.

Problemen met de werking van de schildklier

Mensen die lijden aan hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier) of hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier) krijgen vaak te maken met haaruitval als gevolg van een versnelde omvorming van testosteron in naar dihydrotestosteron. Zelfs mensen die een behandeling voor hun schildklierproblemen hebben ondergaan, zijn niet immuun voor de haaruitval die samengaat met deze aandoening.

Spanningen en stress

Op momenten dat je veel onder spanning staat, thuis of op het werk, dan kun je wellicht dit zien als de boosdoener voor je haaruitval. Overmatige lichamelijke- of emotionele spanningen en stress kunnen er namelijk voor zorgen dat je haar gewoonweg stopt met groeien en twee of drie maanden later uit gaat vallen. Gelukkig is haaruitval als gevolg van spanningen en stress in de meeste gevallen geen blijvend probleem.

Alopecia areata

Alopecia areata is een aandoening die eveneens veroorzaakt wordt door spanningen en stress. Door deze aandoening zal het haar uit gaan vallen, maar dan in ronde plekken op de hoofdhuid en andere plaatsen van het lichaam, doordat je eigen afweersysteem haarzakjes aan gaat vallen. Circa vijf procent van de mensen die lijden aan alopecia verliest haar op heel hun hoofdhuid. Vaak groeit dit haar echter weer terug, maar het is eveneens volkomen normaal dat de haaruitval later opnieuw de kop op zal steken.

Andere oorzaken van haaruitval

Bepaalde schimmelinfecties kunnen leiden tot haaruitval. Het verliezen van je haar kan bovendien wijzen op een onderliggend probleem, zoals diabetes of lupus. Vanwege het feit dat het niet altijd mogelijk is om de oorzaak van een snelle- of overmatige haaruitval te beoordelen, zal het altijd de moeite waard zijn om medisch advies in te winnen (bijvoorbeeld bij je huisarts) om de oorzaak van je klachten te laten diagnosticeren.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply