0
Huidverzorging

Wat is botox (ervaringen en nadelen)

Op het ogenblik dat het gaat om esthetische ingrepen, is het injecteren van Botox, of voluit botulinumtoxine, de meest gebruikelijke cosmetische ingreep die tegenwoordig uit wordt gevoerd. Deskundigen schatten dat er elk jaar miljoenen mensen botulinumtoxine-injecties laten zetten. Om dat aantal in een beter perspectief te kunnen zien, miljoenen mensen kunnen een land als het onze bevolken.

De meeste mensen brengen Botox-injecties doorgaans in verband met de behandeling van rimpels; dit bijzondere middel is echter enorm veelzijdig en wordt dan ook voor een heleboel andere aandoeningen toegepast, zoals spasticiteit, oogtrekkingen (zoals bij blefarospasme), cervicale dystonie, migraine en een overactieve urineblaas. Botox wordt tevens ingezet bij de behandeling van hyperhidrose (ernstig okseltranspireren).

Wat is Botox?

Botox, of voluit botulinumtoxine, is een stof die geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. In de vrije natuur zal een infectie met Clostridium botulinum de ziekte botulisme veroorzaken. Dit is een zeldzame, maar invaliderende paralytische ziekte. Dit wil dus zeggen dat botulisme de spieren van je gezicht, je mond en je keel zal verlammen om daarna zich te verspreiden naar de rest van je lichaam. Zodra botulisme de spieren die een cruciale rol spelen bij de ademhaling verlamt, dan kun je zelfs komen te overlijden.

Hoewel Clostridium botulinum in verschillende stammen voorkomt, te weten een achttal zogenaamde serotypen A, B, C1, C2, D, E, F en G, worden alleen maar de serotypen A en B gebruikt om klinische preparaten mee te produceren.

Nadat de botulinumtoxine in een spier is geïnjecteerd wordt het door het zenuwuiteinde gevoerd en zal het de afgifte van acetylcholine verhinderen. Acetylcholine is een neurotransmitter die verantwoordelijkheid is voor de spieractiviteit. Zonder acetylcholine zal er dus geen spieractiviteit meer plaatsvinden en zal er een plaatselijke verlamming ontstaan die rimpels glad trekt en spasmen tegenhoudt. Met andere woorden: Botox werkt dus eigenlijk doormiddel van het verlammen van de rimpels.

Behalve dat Botox de afgifte van acetylcholine onderbreekt, zal deze stof eveneens pijnprikkels en ontstekingsmediatoren, zoals substantie P en glutamine, lamleggen. Dit verklaart dus waarom botulinumtoxine in wordt gezet bij de behandeling van migraine. Negatieve effecten die kunnen ontstaan na een behandeling met botulinumtoxine zijn onder andere:

  • blauwe plekken,
  • zwelling,
  • hoofdpijn,
  • ongemak,
  • spierzwakte die ook pieren rondom de geïnjecteerd spier kan beïnvloeden.

Voordat je een injectie met botulinumtoxine laat zetten, dien je het gebruik van bloedverdunners (anticoagulantia) voor de duur van twee weken worden stopgezet om de kans kneuzingen zo klein mogelijk te maken. Pijn op de plaats waar de injectie wordt gezet, kan geminimaliseerd worden door een kleine naald te gebruiken, een plaatselijke verdoving te geven of lokaal een speciale gel aan te brengen voordat de injectie wordt gegeven. Bovenal dient de behandeling met botulinumtoxine te worden gestart met een lagere dosis en langzamerhand worden verhoogd.

Afname van het Botoxeffect

De effecten van Botox zullen in de loop van de tijd afnemen. In het bijzonder na een beginnende chemische verlamming, zullen de zenuwuiteinden zich weer gaan herstellen en is de functionaliteit ervan na ongeveer vier maanden weer hersteld. Met andere woorden: na het de verandering van het zenuwuiteinde, zal Botox nog circa 120 dagen zijn werk blijven doen voordat de zenuwen weer zullen regenereren. Deze herstelde functionaliteit van de zenuwuiteinden verklaart waarom mensen soms een reeks behandelingen krijgen op dezelfde plaats van hun lichaam.

Er is tegenwoordig geen generieke versie van botulinumtoxine met verschillende werkzame stoffen voor handen. Om die reden zullen behandelaars slechts enkele middelen kunnen gebruiken, zoals Botox en Dysport. Deze middelen kunnen echter niet uit worden gewisseld en worden zelfs op verschillende manieren gedoseerd. Deze verschillende vormen van botulinumtoxine verschillen onderling in moleculair gewicht, excipiëntia (dat wil zeggen de vorm van het geneesmiddel) en de complexerende eiwitten.

De oorsprong van Botox

Clostridium botulinum werd voor het eerst ontdekt door de Belgische wetenschapper Emile Pierre van Ermengem nadat er botulisme uit was gebroken in ons land. In de jaren twintig van de vorige eeuw hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Francisco, voor het eerst het botulinumtoxine proberen te isoleren. Pas 20 jaar later lukte het Dr. Edward Schantz pas om botulinumtoxine in kristallijne vorm te isoleren.

In de jaren zeventig van de eenentwintigste eeuw zijn wetenschappers begonnen met het gebruik van botulinumtoxine om scheelzien te behandelen. Tijdens het testen van deze behandeling op apen, ontdekten onderzoekers dat botulinum toxine rimpels in het glabella af liet nemen. De glabella is de huid die zich tussen je wenkbrauwen en boven je neus bevindt.

Nadat Botox bij het behandelen van scheelzien in kon worden gezet, kreeg Allergan een vergunning voor deze behandeling die de naam Botox ging dragen. Vervolgens ontving Botox goedkeuringen van officiële instanties voor uiteenlopende medische- en cosmetische toepassingen.

Je moet je echter wel bedenken dat hoewel artsen botulinumtoxine inzetten om een groot aantal soorten rimpels in het gezicht te behandelen, een heleboel van deze behandelingen niet erkend zijn. De arts zal dan ook vaak zijn, of haar, klinisch inzicht gebruiken om rimpels in je gezicht met Botox te behandelen.

In de naslagwerken van de geneeskunde valt botulinumtoxine wellicht het meest op omdat het de eerste microbiële injectie was die in werd gezet om ziekten te behandelen. De injectie van bacteriële producten in het menselijk lichaam mag dan ook zeker worden gezien als een nieuwe uitvinding. Met ieder jaar dat voorbij ging ontwikkelen onderzoekers meer samenstellingen van dit veelzijdig product en worden er steeds meer toepassingen voor gevonden.

Slotopmerking

Botox is een middel met veelzijdige toepassingen dat dikwijls wordt gebruikt om een heleboel soorten rimpels mee te behandelen. In de regel is het gebruik van Botox relatief veilig, met weinig negatieve bijeffecten. Op het moment dat je echter van plan bent in een behandeling met Botox, dan doe je er goed aan om vooraf dit te bespreken met je dermatoloog.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply