0
Huidverzorging

Vermindert zonnebrandcrème werkelijk de veroudering van je huid?

Zonnebrandmiddelen zijn ontwikkeld om je huid te beschermen tegen de zon en om de schadelijke ultraviolette straling te filteren. Vandaag de dag mogen deze middelen dan ook nog steeds worden gezien als de eerste en tevens de beste verdedigingsmethode tegen vroegtijdige veroudering als gevolg van blootstelling aan zonlicht, maar welke middelen er werkelijk als hulpmiddel bij anti-aging gezien kunnen worden is voor veel mensen nog een grote vraag.

Zonnebrandmiddelen kunnen een drietal vormen van schade aan de huid als gevolg van blootstelling aan de straling van de zon, helpen voorkomen:

  1. Zonnebrand,
  2. Huidkanker,
  3. Vroegtijdige veroudering.

Of de betreffende crèmes en/of lotions je eveneens kunnen helpen om rimpels, ouderdomsvlekken en andere tekenen van voortijdige veroudering van je huid te voorkomen, zal afhangen van het type ultraviolette straling dat deze producten kunnen blokkeren.

Typen UV-straling

Ultraviolette stralen die afkomstig zijn van de zon bevatten drie soorten straling:

  • UVA,
  • UVB,
  • UVC.

Ondanks het feit dat zowel UVA als UVB bijdragen aan de beschadiging van de huid, is het inmiddels bekend dat UVA-stralen voortijdige veroudering van de huid tot gevolg heeft, waardoor er dus rimpels worden gevormd, er veranderingen in de huidstructuur ontstaan en ongelijkmatige pigmentatie waargenomen kan worden. UVB is in het bijzonder aan te wijzen als boosdoener wanneer het gaat om de verbranding van de huid.

Voorkomen van huidveroudering

Verrassend genoeg was er tot een paar jaar geleden niet veel onderzoek voor handen dat de vraag had onderzocht of zonnebrandcrème werkelijk huidveroudering tegen kan gaan, of op zijn minst of zonnebrandcrème de huidveroudering kan vertragen of voorkomen. Het enige onderzoek dat tot die tijd was gedaan bestond uit testen die gedaan waren op naakte muizen.

Om echter te kunnen beoordelen of zonnebrandcrème werkelijk rimpels bij de mens kan voorkomen, hebben Australische onderzoekers een gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd met behulp van een zogenaamde Nambour-test voor de preventie van huidkanker. Dit onderzoek is gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, en tijdens het onderzoek werden 903 volwassen deelnemers onderverdeeld in een viertal groepen:

  • Deelnemers die de instructie kregen om iedere ochtend (en opnieuw na transpiratie of het nemen van een bad of douche) een zonnebrandmiddel met een breed beschermingsspectrum op hun hoofd, nek, armen en handen aan te brengen.
  • Deelnemers die hetzelfde zonnebrandmiddel mochten gebruiken op momenten dat ze dat wilden.
  • Deelnemers die iedere dag een supplement met bètacaroteen krijgen.
  • Deelnemers die een supplement met een placebo krijgen

Na vier en een half jaar hebben de onderzoekers latexafdrukken van de handen van de proefpersonen geanalyseerd. Nadat er een correctie uit was gevoerd voor factoren, zoals de mate van blootstelling aan de zon en eventueel roken (dat ook de huid vroegtijdig kan verouderen), ontdekten ze dat de volwassenen die elke dag het zonnebrandmiddel met een breedspectrum gebruikten geen waarneembare toename in de huidveroudering lieten zien.

Bovendien bleek de huidveroudering, zoals een ruwere huid en meer rimpels, tijdens de onderzoeksperiode maar liefst 24 procent minder te zijn bij proefpersonen die behoorden tot de groep die elke dag zonnebrandcrème gebruikten ten opzichte van de mensen die zonnebrandmiddelen enkel en alleen op bepaalde momenten gebruikten. Het gebruik van supplementen met beta-caroteen had overigens geen algemeen effect op de huidveroudering.

Slotopmerking

Om vroegtijdige veroudering van je huid te voorkomen, dien je een zonnebrandcrème te gebruiken waarvan bewezen is dat deze een breedspectrum aan straling kan blokkeren. Dit wil dus zeggen dat het middel zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert, dit in tegenstelling tot middelen die enkel en alleen een zonbeschermingsfactor hebben die is ontwikkeld om zonnebrand tegen te gaan (en dus enkel UVB-stralen te blokkeren).

Deskundigen bevelen dan ook altijd een zonnebrandcrème aan met een beschermingsfactor van 30 of hoger. Verder dien je ook rekening te houden met de ingrediënten als je een bepaalde zonnebrandcrème gaat kopen. Ingrediënten die UVA-stralen filteren zijn onder andere Avobenzone (Parsol 1789) en Benzophenones. Ingrediënten die bedoeld zijn om UVB-stralen te filteren, zijn ondermeer PABA, cinnamaten en salicylaten.

Welk product je echter ook kiest, in alle gevallen zul je het middel royaal aan dienen te brengen (ongeveer 15 milliliter per smeerbeurt) en daarnaast de zonnebrandcrème vaak (om de twee uur) aan te brengen op de huid. Aangezien geen enkel zonnebrandmiddel volledig waterproof is, zul je je bovendien steeds opnieuw in moeten smeren nadat je hebt gezwommen of wanneer je activiteiten uit hebt gevoerd waardoor je gaat zweten.

Daarnaast adviseren deskundigen om zoveel mogelijk uit de zon te blijven tijdens de uren dat er de meeste UV-straling van de zon uitgaat: in de regel is dat van 10.00 uur tot 14.00 uur, maar ook andere voorzorgsmaatregelen treft zoals het dragen van bedekkende kleding om voortijdige veroudering, zonnebrand en huidkanker te kunnen voorkomen.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply